Image Alt

Ultratrail.hu

Salomon UTH 2024 rendezői összefoglaló

Rengeteg dolgot tudnék kiemelni az idei versenyből, melyek leírják, hogyan is zajlott az egész, de talán a következő az, amit legjellemzőbbnek érzek:

Néhány Crew tag és versenyző kíséretében ballagtam lefelé a 9 órás Szentendre Trail rajtjába, amikor megcsörrent a telefonom, és a Cél terület főnöke azt mondta: „Csanya elment az áram, próbáljuk megcsinálni, de lehet, hogy nem lesz zene a rajtban!” Megköszöntem az infót, és letettem a telefont. Az egyik Crew tag megszólalt mellettem: „Azért működik olyan zsírozottan ez az egész, mert a te nyugalmad átragad ránk, és nincs őrült rohangálás meg káosz, hanem tesszük a dolgunk!”

Szerintem ez amúgy kölcsönös. Ők látják, hogy nyugodt vagyok, én tudom, hogy ők a maximumot nyújtják a verseny ideje alatt, nincs miért idegeskednie senkinek (Sikerült megjavítani a hibát, volt áram és így zene is a rajtban. Egyébként a rajtkapu órája ázott be).

Az idei volt a nyolcadik alkalom, hogy a terepfutók összegyűltek Szentendrén, hogy ki-ki a választott távon elinduljon, és számot adjon a felkészüléséről.

Milyen volt az idei Salomon UTH?

  • A 6 távra 42 országból 1566 futó jelentkezett.
  • A Crew létszáma meghaladta a 300 főt.
  • A három ultra távra 800-an neveztek, az UTH a legnagyobb létszámú ultra verseny itthon.
  • Az extrém saras terep dacára alig kellett sérülteket menteni.
  • 334 külföldi érkezett a versenyre.
  • A Twin Peaks Trail-en több nő indult, mint férfi.
  • Az UTH SUB 15-ös érme mellé megérkezett a Szentlászló Trail SUB 11 órás érme.
  • A rajtcsomag ajándékok sora fejpánttal bővült.
  • Soha ennyi kiállító nem volt még az Expón.
  • Az FNSHR nyomat mellé bejött a DNF, így azok, akik feladni kényszerültek a versenyt, ezt a szöveget kaphatták a pólójukra.

Őrület, hova jutott ez a verseny a 2015-ös indulása óta, és még messze nincs itt az út vége! Jövőre megszűnik a Vertical és felavatunk egy új távot, melyről még nem akarok sokat elárulni, de azt elmondhatom, hogy 100 mérföld körül lesz a táv, és igencsak nomád körülmények között folyik majd ez a versenyszám.

A verseny után kiküldött kérdőívet 691-en töltötték ki, a válaszokból már el is kezdtük az idei infografikát, hamarosan publikáljuk is. A kritikákat, javaslatokat elemezzük, és bizton mondhatom, hogy lesz bőven amit beépítünk a következő versenybe!

Remélem, hogy szép élményekkel értél haza, jó szívvel gondolsz a Salomon UTH-ra, és 2025. június 7-8-án újra találkozunk Szentendrén!

Csanya