Image Alt

Ultratrail.hu

Rendezői beszámoló a Salomon UTH® 2022-ről, a versenyigazgatójától, Csanyától

És újra ott voltunk. Versenyzők, önkéntesek, drukkerek. Két elmaradt UTH után (2020, 2021) ismét összegyűlt a terepfutók népe, hogy együtt ünnepeljünk. Embert próbáló időszak végére került így pont, személy szerint örülök, hogy túl vagyunk rajta. Voltak, akik temették a versenyt, nekik gondolom keserű csalódást okozott, hogy nem süllyedt el az UTH, sőt soha ennyien nem regisztráltak még a versenyre, és végül 38 országból, 1.139 versenyző állt rajthoz Magyarország a legnagyobb terepfutó versenyén.

 

 

Izgalmas volt újra Szentendrén rendezni, főleg mert a versenyben az előző évekhez képest számos újdonság volt. A legrövidebb táv átkerült szombatra, a Versenyközpont és a raktár is új helyre költözött, két frissítőpont helye megváltozott. Az európai minőségű (és méretű) sportcsarnoknak köszönhetően a Versenyközpont és az Expó végre olyan képet mutatott, amiről eddig csak álmodtam.

 

Szombat reggel, délelőtt még szakadt az eső, aztán délután háromra, a Visegrád Trail rajtjára kisütött a nap, ennek megfelelően iszonyat pára fogadta a futókat Visegrádon. Ez volt az első év, hogy a legrövidebb táv szombaton került megrendezésre, izgatottan vártam, hogy váltja be a reményeket ez a változtatás. Úgy tűnik, hogy a futók simán elfogadták az új helyzetet, így a Visegrád Trail marad a jövőben is a szombati napon.

 

 

A versenyzők még a rajtcsomag felvétel előtt voltak, amikor a gépezet már mozgásba lendült, és a teherautók már a pontok felé tartottak a frissítéssel és a felszereléssel. A meleg miatt a Szentendrei Önkéntes Tűzoltók segítségét kértem, nekik köszönhető, hogy 2.000 liter víz került fel a Pap-réti frissítőpontra, így minden futó tudott a ponton mosakodni. Ugyancsak a meleg miatt a visegrádi, a pap-réti, és a Skanzen frissítőpontok jéggel várták a versenyzőket.

 

 

Az UTH rajtjába szokás szerint kisebb tömeg gyűlt össze, igazi hangulatot kölcsönözve az éjféli rajtnak. Furcsa módon a Szentlászló Trail még mindig a kistestvér szerepét tölti be, ezen dolgoznom kell, hogy ez a táv megkapja az őt megillető státuszt.  A Szentendre Trail futói még a város ébredése előtt elrajtoltak, így mindhárom táv az üres belvárosból indult, hogy a pezsgő, turistákkal teli utcákon fusson majd be.

 

Köszönöm a befogadó városok – Szentendre, Visegrád, és Pilisszentlászló – és a verseny támogatóinak – Salomon, Compressport, Leki, Outdoor Paradise, Petzl, Rudy Project, Runner’s World Magazin, Squeezy Sportnutrition, Profirent – lelkes és kitartó segítségét, és végül, de nem utolsósorban a több mint 250 önkéntes munkáját.

 

A jövő évi verseny szervezését már elkezdtük, várunk mindenkit (aki rajong a terepfutásért) 2023. május 27-28-án a következő Salomon UTH-n!