x

Ultratrail.hu

Jahorina Ultra Trail

Az eseményről

A Jahorina Ultra Trail(JUT) a legnagyobb terepfutó verseny Bosznia Hercegovinában, amely összeköti a Dinári-hegységben Jahorinát a Ravnával, a Trebević-csel, a Romanijával és Szarajevó városával, 4 különböző hosszúságú távon (Mini, Midi, Maxi és Ultra Trail).  A verseny az elmúlt évben 29 országból 470 futót látott vendégül. 2019-ben július 26-28 között kerül megrendezésre.

 


 

A JUT alapgondolata

A JUT szakaszai a 4 leggyönyörűbb hegyet szelik át, amelyek a Szarajevó-Romanija régió jelenlegi és jövőbeni szabadtéri rendezvényeinek fő csapását adják. Olyan nevezetességeket foglalnak magukba, mint a kisvasút, a via ferrata és a Novakova barlang a Romaniján, a Miljacka folyó szurdoka vagy a Trebević sziklás hegygerince és bobpályája. A négyből három táv (Mini, Maxi és Ultra) start -és célpontja a Jahorina-hegyen található. A Midi versenytáv hagyományosan Szarajevó belvárosából indul (Baščaršija), és a Jahorinán ér véget.

Photo: JUT

 

Mit kínál a JUT?

A versenyek minden futó igényét kielégítik, legyenek bármilyen formában: a Mini egy 17 km hosszú szakasz, ideális gyors futóknak, vagy akik még kezdők a terepfutásban. Tökéletes választás azoknak is, akik számára a Midi – amelyet egy nappal korábban szervezünk -, nem nyújt elég kihívást, és két veresenyen szeretnének helyt állni a hétvége folyamán. A Midi egyébként egy 38 km hosszú utat fed le, valódi csemegét jelentve a terepfutás szerelmeseinek, akik olyan kihívásra vágynak, amely után még marad energiájuk egyéb kalandok, események kipróbálására a hegyekben. A Maxi program 69 km-t ölel fel, amelyet a gyors terepfutók számára találtunk ki, illetve mindazoknak, akik először próbálják ki magukat ultra versenyen: nem kell túl sok emelkedővel megküzdeni, ezért nem olyan elrettentő a kilométerek hossza. Az Ultra a tapasztalt terepfutók távja: a 101 km izgalmas elemekkel tarkított, cseppet sem unalmas, így még intenzívebbé válik a verseny élménye. Az út maga varázslatos, felvezeti a futókat a Jahorina csúcsára, fel -és lekanyarog a sípályákon, átível a régi kisvasút ösvényén a rövid alagutakon át a Romanija hegyen meghúzódó via ferratán a Novakova barlang alatt, keresztülhalad a Miljacka szurdokon és a Trebević sziklás hegyormain, valamint a bobpályán. Az Ultra Trail útvonalát olyan komoly ultrafutók számára terveztük, akik azon túl, hogy egy igazán komoly teljesítményt szeretnének maguk mögött tudni,  meg is szeretnék ízlelni a szabadság valódi érzését azáltal, hogy egy napon belül átszelik a Jahorina, a Ravna, a Romanija és a Trebević-hegyeket.

Photo: JUT

A JUT főbb jellegzetességei

A JUT legnagyobb különlegessége a Jahorina imázsa és hírneve: 1984-ben itt rendezték meg a téli olimpiai játékokat. Ezt egészíti ki az útvonalak vonzereje, változatossága, különösen a bobpálya mellett futó szakasz, amelyre a világon egyetlen más verseny sem ad lehetőséget. Végül, de nem utolsósorban, további csáberő Szarajevó gasztronómiája, amelyet minden bizonnyal a versenyzők is kihasználnak a rendezvény előtt vagy után. A bosnyák konyha igazi ínyencségeket kínál megfizethető áron. Jellemzően, amint a külföldi futók jelentkeznek a JUT-ra, az első gondolatuk, hogy hol esznek majd bureket vagy tárcsa alatt sült húst, hol kapni a legfinomabb ćevapit, illetve melyik baklavát próbálják majd ki.

Reméljük, hogy 2019-ben Téged is üdvözölhetünk a rajtnál!

Névjegy:

Rendező: Sanja Kavaz

Web: jahorinatrail.com

Facebook: Jahorina Ultra Trail

Instagram: Jahorinatrail

Photo: JUT